Verlichting voor je fietsenberging of overkapping

Samenvatting Artikel

Verlichting in overkapping

De avonden worden langer, en terwijl jij je fiets in de schuur zet of je gezellig onder de overkapping nestelt met een goed boek, merk je het plots: de verlichting kan wel een opfrisbeurt gebruiken. Verlichting speelt niet alleen een cruciale rol in de functionaliteit van je opbergruimte of overkapping, maar beïnvloedt ook de sfeer. In dit artikel lees je praktische én sfeervolle tips om van jouw buitenruimte een goed verlicht paradijs te maken.

Maak gebruik van functionele verlichting

In de kern van elke fietsenberging of overkapping moet functionele verlichting staan. Deze verlichting zorgt ervoor dat je helder ziet wat je doet, of je nu je fiets parkeert, gereedschap zoekt of een klusje doet. LED-strips zijn hiervoor bijzonder geschikt. Deze energiezuinige lichtbronnen kunnen langs de randen van je ruimte worden bevestigd voor een gelijkmatige lichtverdeling. Voor wie vaak met handen vol binnenkomt, zijn lampen met bewegingssensoren bij de ingang een godsgeschenk; je hoeft nooit meer in het donker naar de lichtschakelaar te zoeken. En voor degenen die een specifiek werkgebied hebben, kunnen hanglampen boven de werktafel een wereld van verschil maken, door directe verlichting te bieden precies waar je het nodig hebt.

Creëer de juiste stemming met sfeerverlichting

Functionele verlichting mag dan essentieel zijn, sfeerverlichting voegt extra vonk toe. Onder een overkapping waar je misschien gezellige avonden doorbrengt, maken details zoals lantaarns en kaarsen het verschil. De warme gloed van kaarslicht, veilig opgeborgen in winddichte lantaarns, straalt een tijdloze charme uit. Solar tuinlampjes zijn een andere sfeervolle toevoeging. Overdag laden ze op en ’s nachts betoveren ze met hun zachte licht, wat een sprookjesachtige sfeer creëert. Voor degenen die een feestelijke sfeer willen toevoegen, zijn string lights de perfecte keuze. Gedrapeerd over balken of in lussen opgehangen, zorgen ze meteen voor een magisch tintje.

Speel met tinten door kleurrijke accenten

Kleuren hebben de kracht om onze stemming te veranderen. RGB LED-lampen bieden een spannende manier om dit te realiseren in je verlichtingsplan. Afhankelijk van je humeur kun je switchen tussen een rustgevend blauw, een energiek rood of een speels paars. Voor wie de voorkeur geeft aan een subtielere aanpak, bieden lantaarns met gekleurd glas een zachte manier om tinten in je verlichting te brengen.

Gebruik wat de natuur biedt

Naast kunstmatige lichtbronnen kan de natuur ons ook prachtige verlichting bieden. Door spiegels strategisch te plaatsen, kunnen ze licht reflecteren en de ruimte helderder maken, vooral tijdens de dag. Voor diegenen die een deel van hun overkapping hebben of overwegen, kan een transparant dak een uitstekende manier zijn om natuurlijk licht binnen te laten stromen en ’s nachts van het maanlicht te genieten.


Verlichting is niet zomaar een detail; het is een essentieel element dat functionaliteit combineert met esthetiek. Of je nu zoekt naar helderheid voor je fietsenberging of naar die perfecte sfeer voor je overkapping, met de juiste verlichting tips kun je beide werelden moeiteloos combineren. Laat je buitenruimte stralen en geniet van elke schaduw en elk lichtstraaltje!

Recente blog artikelen

Een ecologisch verantwoorde schutting

Wil je een schutting die ecologisch en verantwoord is? In dit artikel lees je precies waar je dan op moet letten. Lees snel verder en kies voor een verantwoorde schutting.

Moderne trends in stucwerk

Op zoek naar moderne trends in stucwerk? In dit artikel lees je alles over de modernste en nieuwste trends in stucwerk. Welke trend vind jij het mooiste?

Je huis beschermen tegen wind en zon

Benieuwd naar de voordelen van een schutting? In dit artikel lees je alles over het beschermen van je huis tegen wind en zon.