Slimme verlichting: starten met duurzaam wonen

Samenvatting Artikel

Slimme verlichting starten met duurzaam wonen feature image 01

Klimaatveranderingen, vermindering van CO²-uitstoot, minder gebruik maken van fossiele brandstoffen en ga zo maar door. Ondertussen heb je deze begrippen genoeg gehoord. Het is dus belangrijk dat we gaan beginnen met duurzaam wonen. Er zijn al verschillende opties om dit waar te kunnen maken, bijvoorbeeld door slimme verlichting. In dit artikel kom je alles te weten over duurzaam wonen met slimme verlichting.

Wat is slimme verlichting?

De verlichting aandoen door middel van één knop op jouw mobiele telefoon. Wie wilt dat nou niet! Dit kan allemaal wanneer je gebruik maakt van slimme verlichting. Slimme verlichting wordt ook wel smart verlichting genoemd en is gemakkelijk te installeren. Je kunt deze verlichting bedienen door middel van een app op jouw mobiele telefoon, tablet of via een draadloze afstandsbediening. Ook kun je via de app je spraakbesturing koppelen aan je slimme verlichting, waardoor je deze koppelt en met spraak bedient. Het is niet alleen mogelijk om slimme verlichting aan of uit te doen, maar je kunt de verlichting ook dimmen of een andere kleur geven. Je bepaalt dus zelf wat voor sfeer je creëert in jouw huis.

De opties van slimme verlichting

Er zijn duurzame woonopties die ervoor zorgen dat het voldoet aan jouw stijl, comfort en gemak. Denk hierbij aan de verschillende slimme verlichting opties voor in jouw huis. Diverse merken verkopen slimme verlichting. De meest bekende merken zijn: Philips Hue en Osram. Bovendien is Philips Hue al jaren het meest bekende en populairste merk in slimme verlichting.

Er zijn diverse opties om gebruik te maken van slimme verlichting. Hieronder worden er 3 beschreven:

1) Slimme lampen. De eenvoudigste optie is een slimme lamp die in een bestaande lamp past. Je kunt deze lampen op afstand aan- en uitzetten, hun licht dimmen en van kleur veranderen. Sommige lampen kunnen alleen de kleur wit uitstralen, terwijl andere veranderen in diverse kleuren. Deze lamp wordt geleverd met gangbare maten, zoals de grote E27 fitting of GU10 spots.

2) Licht strips. Een andere optie zijn led-strips, lichtslangen en staven die je aan de muur bevestigt. Deze manier van slimme verlichting kun je onder een kast of achter de tv plakken. Daarnaast zijn de licht strips flexibel en kunnen ze uitbreiden tot wel 10 meter lang. Sommige zijn alleen geschikt voor binnenshuis, terwijl je andere kunt gebruiken voor buiten.

3) Lichtpanelen. Deze optie zorgt voor een hele gave uitstraling in jouw huis. Je kunt lichtpanelen aan de muur of het plafond vastplakken. Op afbeeldingen zien deze gigantische lichtpatronen er fantastisch uit. Het is vaak financieel niet helemaal haalbaar. Een pak van zeven tot negen stuks kost al rond de €200,- en voor een complete wand ben je dus duizenden euro’s kwijt.

Desondanks zijn er genoeg andere opties waarmee je jouw huis kunt verduurzamen door slimme verlichting. Benieuwd naar de opties?Lees meer over de opties van slimme verlichting

Slimme verlichting installeren

Het installeren van slimme verlichting is over het algemeen erg eenvoudig. De enige benodigdheden die je nodig hebt is een router (WiFi), een basisstation van het merk (bijvoorbeeld Philips Hue bridge) en een slimme lamp.

Stap 1: Plaats de slimme lamp in je huidige verlichting. Bijvoorbeeld een lamp aan de muur of een spotje.

Stap 2: Verbind het basisstation met de router (WiFi) door middel van een utp-kabel of WiFi.

Stap 3: Download de app en zorg dat de lamp aan staat.

Stap 4: Volg de instructies die in de app worden beschreven

Stap 5: Voeg eventueel meerdere lampen toe.

Stap 6: Stel de lichtschema’s in.

Stap 7: Zet de lamp via de schakelaar aan.

Duurzaam wonen met slimme verlichting

Door te investeren in slimme verlichting ben je alweer een stapje voor op het duurzaam wonen. Waarom? Tegenwoordig wordt het gebruik van slimme verlichting steeds populairder. Daarnaast is het gebruik enorm handig. Slimme verlichting neemt namelijk veel voordelen met zich mee. Een van de bekendste voordelen is dat het energiezuinig is.

Door jouw gloei- en halogeenlampen te vervangen door slimme verlichting bespaar je energie. Ter verduidelijking: slimme lampen verbruiken gemiddeld 90% minder energie dan een gloeilamp en 85% minder energie dan een halogeenlamp. Bij een gloeilamp gaat een groot gedeelte van de energie verloren. De energie wordt namelijk omgezet in warmte in plaats van licht. Een slimme lamp wordt veel efficiënter gebruikt. Deze energie wordt omgezet in licht en verbruikt dus veel minder energie.

Slimme verlichting gaat langer mee dan een gloeilamp of een halogeenlamp. Doordat de verlichting wordt omgezet in licht, is er geen kans op doorbranden. Hierdoor hoeft het minder vaak vervangen te worden. De langere levensduur zorgt voor minder CO²-uitstoot. Veel slimme verlichtingen gaan tot 50.000 uur mee. Ter vergelijking: een gloeilamp gaat doorgaans 1000 branduren mee en een halogeenlamp gaat doorgaans 3500 branduren mee.

Je kunt dus duurzamer wonen door het gebruik van slimme verlichting. Bovendien zijn er diverse opties om gebruik te maken van slimme verlichting. Daarnaast is het gemakkelijk te installeren en bedienen. Niet te vergeten, slimme verlichting biedt ook veel voordelen met zich mee. Waaronder het verminderen van de CO²-uitstoot!

Recente blog artikelen

Een ecologisch verantwoorde schutting

Wil je een schutting die ecologisch en verantwoord is? In dit artikel lees je precies waar je dan op moet letten. Lees snel verder en kies voor een verantwoorde schutting.

Verlichting voor je fietsenberging of overkapping

Wil je je overkapping gezellig maken? In dit artikel lees je alles over sfeervolle verlichting voor in je berging of overkapping. Lees snel verder en ontdek meer.

Moderne trends in stucwerk

Op zoek naar moderne trends in stucwerk? In dit artikel lees je alles over de modernste en nieuwste trends in stucwerk. Welke trend vind jij het mooiste?