Starten met duurzaam wonen

Samenvatting Artikel

Starten met duurzaam wonen feature image 01

Verduurzamen begint bij jezelf! Het verminderen van natuurlijke hulpbronnen, afval en gebruik maken van hernieuwbare energiebronnen dragen allemaal bij aan het ‘duurzaam’ leven. Zelf kun je al het een en ander doen door te starten met duurzaam wonen. Geen idee waar je moet beginnen? In dit artikel geven wij jou 5 tips om te starten met duurzaam wonen.

1. Isoleer het huis

Isolatie houdt de warmte vast in een huis. Dit kun je vergelijken met een deken die je lichaamswarmte vasthoudt. Je huis isoleren biedt naast het warmhouden van het huis nog veel meer voordelen met zich mee. Isolatie is onder andere een hulpmiddel bij het verminderen van geluid dat van buiten het huis komt. Het creëert een rustige omgeving. Daarnaast biedt een geïsoleerd huis bescherming tegen weersomstandigheden. Er is een mindere kans dat je het risico loopt op schade aan eigendommen, als gevolg van extreem weer. Weersomstandigheden, zoals: harde wind of zware regen, kunnen schimmelgroei veroorzaken wanneer de muren voor langere tijd worden blootgesteld.

2. Zorg voor vergroening

Vergroen je omgeving door bomen te planten. Naast de uitspraak: bomen vangen veel wind, nemen bomen veel CO² op. Bomen helpen niet alleen je leefruimte, ze zijn ook goed voor het klimaat in het algemeen. De opname van CO² helpt tegen klimaatverandering. Woon jij in een straat waar veel bomen staan, dan is de kans dat het te heet wordt veel minder. Bomen helpen de omgevingstemperatuur stabiel te houden door vocht in de lucht te brengen. Daarnaast helpen ze bepaalde overstromingen te voorkomen, doordat ze water opnemen en vuil vasthouden met hun wortels. Bovendien biedt vergroening leefbaarheid voor diverse insecten, vogels en andere dieren.

3. Bespaar energie met Infrarood verwarming

Infrarood verwarming is een efficiënte en milieuvriendelijke manier om jouw huis warm te houden. Door gebruik te maken van infrarood verwarming bespaar je niet alleen op jouw energiekosten, maar verminder je ook het gebruik van natuurlijke hulpbronnen. Denk aan fossiele brandstoffen, zoals: aardgas. Infrarood verwarming heeft een soortgelijk gevoel als warmtestralen van de zon. Alleen zijn deze stralingen niet schadelijk. De warmte van infrarood verwarming kun je meteen voelen, aangezien de stralingswarmte wordt opgevangen door objecten. Door de efficiëntie van de verwarming hoeft de luchttemperatuur van een bepaalde ruimte niet hoog te zijn.

infrarood bijverwarming

4. Produceer minder afval

Verminder het afval dat je produceert door bijvoorbeeld dingen te hergebruiken die anderen weggooien. Volgens een onderzoek van Milieu centraal gooien wij, per persoon, zo’n 490 kilo afval weg per jaar. Dat is ongeveer het gewicht van 8 volwassen chimpansees bij elkaar! Een manier om duurzaam te wonen kan dus door gebruik te maken van recycling. Repareer meubels, kledingstukken en speelgoed in hoeverre dit kan. Gebruik je het niet? Verkoop het online of geef het door aan familieleden, vrienden en buren. Je kunt bijvoorbeeld ook leftovers van het avondeten bewaren en een andere dag weer opeten.

5. Kies voor een duurzaam interieur

Het verduurzamen van jouw interieur is gemakkelijker dan je denkt. Bij een duurzaam interieur kun je bijvoorbeeld denken aan de meubels. Zorg voor meubels die langer meegaan, minder snel slijten, relatief milieuvriendelijk en brandstof besparend zijn. Zodra er iets kapot is, kijk of je dit kunt opknappen door middel van reparatie. Je kunt er ook voor kiezen om te gaan voor een minimalistische look. Kijk welke spullen je daadwerkelijk gebruikt en verkoop de andere spullen of geef het weg. Bovendien is het shoppen bij een tweedehandswinkel ook een goede optie om duurzamer te wonen. Vaak vind je in deze winkels unieke exemplaren, die er nog goed uitzien en opnieuw gebruikt kunnen worden.

Kleine stapjes kunnen een groot verschil maken. Zodra je begint met het starten van duurzaam wonen, zie je niet direct verschil. Deze kleine veranderingen leveren echter een goede bijdrage aan verduurzaming. Begin jij ook vandaag met het starten van duurzaam wonen?

Recente blog artikelen

Je huis beschermen tegen wind en zon

Benieuwd naar de voordelen van een schutting? In dit artikel lees je alles over het beschermen van je huis tegen wind en zon.

Geniet van het buitenleven met een overkapping in je tuin

Blijf langer genieten van de winter- en zomeravonden met een overkapping in de tuin.

Alles over buiten stucwerk

Wil je je woning duurzamer maken? Bij Wonen Enzo kom je meer te weten over buiten stucwerk.