Als je werkt met hout, is het handig om te weten hoe hard je hout is. Het is belangrijk om de hardheid van je hout te weten omdat het invloed heeft op de duurzaamheid en functionaliteit van je houtproject. Een harder soort hout is beter bestand tegen slijtage en beschadiging, waardoor hij beter geschikt is voor intensief gebruik. Wil je nou je hout zagen, snijden of frezen? Dan is zachthout de perfecte match. Wil je meer weten over wat een hardheid tabel eigenlijk is? Lees dan maar snel verder want dit is het perfecte artikel voor jou!
Wat is een hardheid tabel?
Een hardheids tabel is een tabel waarin de hardheid van verschillende materialen wordt weergegeven. De hardheid van je materiaal geeft aan of het bestand is tegen krassen, slijtage en vorming onder druk. Hierdoor weet je of het materiaal wat je gebruikt duurzaam en functioneel is voor je project. Door het selecteren van de juiste hardheid van je hout voorkom je veel problemen. Hierdoor weet je hoeveel je hout kan hebben en of je wel de juiste houtsoort hebt.
Hoe wordt hardheid van hout gemeten?
Let op, dit wordt een informatieve tekst. Dus hou je koppie erbij, de hardheid van je hout wordt gemeten met de janka-hardheid test. De janka-hardheid test is een veelgebruikte methode. Bij deze test wordt een kleine stalen kogel of cilinder met een standaard diameter van 11,28 mm in het hout gedrukt met een kracht van 4490 newton. Na deze kracht wordt de diameter van de afdruk gemeten om de hardheid te bepalen. Hoe groter de diameter hoe zachter het hout, en andersom natuurlijk.
Welke hardhoutsoorten zijn er?
Voorbeelden van zachte houtsoorten zijn grenen en vurenhout. Deze houtsoorten zijn licht van gewicht en hebben een lage hardheid. Hierdoor zijn ze makkelijk te bewerken en worden ze vaak gebruikt voor meubels, panelen, of kozijnen. Voorbeelden van hardhout zijn eikenhout en teakhout. Teakhout staat bekend om zijn duurzaamheid en weerstand tegen rot en insecten. Deze houtsoort heeft een hoge janka-hardheid en wordt veel gebruikt voor vloeren en buitentoepassingen. Eiken planken zijn één van de meest bekende en gebruikte hardhoutsoorten. Het is sterk, duurzaam en heeft een hoge janka-hardheid. Eikenhout wordt veel gebruikt voor binnen en buitentoepassingen. Een paar voorbeelden hiervan zijn vloeren, trappen, palen en balken.
Wat zegt hardheid over de duurzaamheid?
De hardheid van hout is een belangrijke indicator voor de duurzaamheid en de vastheid van het hout. Over het algemeen staat hardhout erom bekend om duurzamer te zijn en langer mee te gaan. Dit komt door de hoge weerstand tegen krassen, stoten en deuken. Dit is niet altijd het geval, want de duurzaamheid kan veranderen door andere factoren. Een paar voorbeelden van die factoren zijn: temperatuur, zonlicht, vochtigheid en de manier waarop het hout is behandeld.
De hardheid van hout is een belangrijke factor om te overwegen bij het kiezen van het juiste type hout voor je project. Het kennen van de hardheidswaarde van je houtsoort, helpt je bij het bepalen van de duurzaamheid en kwaliteit. Het kiezen van de juiste houtsoort voorkomt slijtage en bestedingen van je hout. Wat je natuurlijk niet wilt in je mooie hout project.