De 10 beste planten voor in de tuin

Samenvatting Artikel

De 10 beste planten voor in de tuin feature image 01

Een saaie tuin die totaal niet uitnodigend is, daar moet verandering in komen. Tijd voor een verfrissende tuininrichting met nieuwe plantenbakken en planten. De weersomstandigheden kunnen per seizoen enorm verschillen. Weer of geen weer, er zijn diverse planten die jouw tuin kan opfleuren. Benieuwd wat de beste planten voor in de tuin zijn? Wij hebben voor jou een lijst gemaakt met de beste planten voor in de tuin. 

Achillea

De achillea is een plant met een lange geschiedenis. De plant werd vroeger veel gebruikt voor medicinale doeleinden, maar ook voor culinaire doeleinden. Zo had het vroeger de kracht om mentale inzinkingen te genezen. Tegenwoordig wordt het vaak gebruikt voor spijsverteringsstoornissen.

In Nederland wordt de achillea het ‘duizendblad’ genoemd. Het is een sterke plantensoort met stevige stengels en ruikt heerlijk kruidig. De hoogte van een achillea kan variëren van 35 cm tot 120 cm. Deze planten zijn verkrijgbaar in diverse kleuren: wit, oranje of roze. De bloemen blijven goed als gedroogde of verse bloemen en hebben een geweldig kleuren palet. Daarnaast kan deze plant zich goed combineren met grassoorten en verdient een plekje in jouw tuin gedurende zomer- en nazomer borders. Ondanks dat de achillea kort leeft, zaait het zich wel gemakkelijk uit. Het vermeerdert zich vaak ondergronds. Een voordeel van de achillea is dat deze veel bijen en vlinders aan.

Kattenkruid

De Nepeta, beter bekend als kattenkruid, is een plant waar katten dol op zijn. Katten liggen dolgraag in deze plant en de geur is onweerstaanbaar voor ze. Wil je dus geen katten in jouw tuin, dan is dit geen goede optie voor jou. Daarentegen wordt kattenkruid onder andere gebruikt bij de productie van thee en medicijnen. Daarnaast is het een sterke plant die geschikt is voor de droge grond, tijdens de warme zomerdagen. De hoogte van kattenkruid kan variëren tussen de 30 cm tot 100 cm. Deze planten zijn verkrijgbaar in diverse kleuren: wit, geel, roze blauw en paars. Snoeien is een belangrijk aspect van de ontwikkeling van de kattenkruid. Na het snoeien kan deze plant namelijk een tweede bloei krijgen. Oh, niet te vergeten… ook bijen en vlinders maak je blij met deze plant!

Laurierkers

Om zijn schoonheid te behouden kan de laurierkers solitair of als haag worden geplant. De groenblijvende plant is een snelgroeiende plant en door de kleur van de bladeren geeft hij ook in de winter sfeer aan jouw tuin. De laurierkers kan vrij groot worden, dit komt door de snelle groei. Je kunt de laurierkers twee keer per jaar snoeien. Als je hem niet snoeit, verschijnen er witte, rechtopstaande bloeiaren met bloemen. De vruchten die groeien zijn zwart en giftig. Een voordeel hiervan is dat het blauwzuurgas afgeeft, wat niet direct gevaarlijk is voor mensen (maar je neus zou kunnen irriteren), maar waar insecten een hekel aan hebben.

Wist je dat je de laurierkers-bladeren rauw of gekookt kunt eten!

Sierdistels

Een plant die goed kan overleven bij moeilijke omstandigheden zijn: sierdistels. Sierdistels herken je als een onuitroeibaar en stekelig onkruid. Desondanks biedt deze blauwe distel veel sfeer. In de zomer bloeit deze plant goed, namelijk in de periode juli tot september. Het is belangrijk dat deze plant op een droge en zonnige plek staat. De sierdistel kan tot in de winterperiode sfeer geven. Let op: in de winter mag deze plant niet ‘te’ nat staan. Een sierdistel bloeit in bolvormige bloemen, die zeer geliefd is bij bijen en vlinders.

Siergrassen

Een plant die je de afgelopen tijd veel ziet zijn: siergrassen. Deze grassen staan bekend om hun schoonheid en eenvoudig onderhoud. Siergrassen geven jouw tuin een natuurlijke uitstraling. Door de kleurstelling kunnen siergrassen het gevoel geven van rust. Je kunt de siergrassen laten staan in de winter, zodra het is uitgebloeid of van kleur is veranderd. Deze planten vragen weinig verzorging. Echter is het wel belangrijk dat je ze een goed doorlatende grond geeft. Zorg dus dat je in het voorjaar de grond verbeterd door middel van het geven van compost of eventueel koemestkorrels. Niet te vergeten, geef het water als de grond droog is. De siergrassen kunnen zowel in de grond worden geplant als in diverse plantenbakken. Je kunt ze bijvoorbeeld in een cortenstalen plantenbak plaatsen. Dit zorgt voor een stoere en robuust effect in jouw tuin.

Helleborus

Helleborus planten zijn een van de weinige bloeiende planten die in schaduwrijke gebieden kunnen groeien. Ze groeien goed in vochtige grond en zure grond en kunnen in de late winter of het vroege voorjaar worden geplant. Helleborus heeft medicinale toepassingen. De plant wordt gebruikt om verschillende infecties en ziekten te behandelen, evenals sommige soorten kanker. De nieskruid plant wordt ook gebruikt in de traditionele Chinese geneeskunde om slapeloosheid en vermoeidheid te behandelen, voor dit doel kan het in een thee worden gezet. De hoogte van een helleborus kan variëren tussen de 30 cm tot 80 cm. Ook kun je deze plant in veel verschillende kleuren krijgen, zoals: wit, groen, geel, oranje, rood en nog veel meer. Daarnaast kan een helleborus goed worden gecombineerd met sneeuwklokjes.

Helleborus feature image 01
Voorbeeld Helleborus

Winterjasmijn

De winterjasmijn is een hard bloeiende bloem in de winter. Deze plant is na december te zien en blijft tot begin februari in bloei. Hij heeft mooie gele, stervormige bloemen die licht naar geur ruiken. Een uitstekende klimmer, dat is de winterjasmijn. Hij heeft namelijk een voorkeur om tegen een muur aan te groeien en kan tot drie meter hoog worden. De winterjasmijn kan zonder problemen een klimaat verdragen van temperaturen tot -23 graden Celsius. Een groot voordeel van de winterjasmijn is het onderhoud. Een van de voordelen van de winterjasmijn is dat deze zeer weinig onderhoud nodig heeft. Zo hoef je de winterjasmijn om de drie jaar eens te snoeien.

Sneeuwklokje

Het sneeuwklokje is een bekende winterbloem. De wetenschappelijke naam van de plant is Galanthus nivalis, wat kan komen van de Griekse woorden “galanos” wat “melkwit” betekent en “nix” wat “sneeuw” betekent. Het sneeuwklokje heeft verschillende gemeenschappelijke bijnamen. Een daarvan is Afrikaans madeliefje omdat het eruit ziet als een Afrikaans madeliefje wanneer het bloeit tijdens het herfstseizoen. Een andere bijnaam is de damesmantel, die afkomstig is van het Middel-Engelse woord ‘cloke’ dat ‘een lang los gewaad of kledingstuk’ betekent.

Ondanks dat de sneeuwklokjes er niet zo sterk uitzien, zijn het wel hele sterke plantjes. Sneeuwklokjes zijn een liefhebber van de kou. Hoe langer het koud blijft, hoe langer ze bloeien. De bloemen bloeien in januari en februari. Belangrijk bij het planten van sneeuwklokjes is dat je ze in groepjes van minimaal vijf sneeuwklokjes plaatst. Daarnaast is het belangrijk dat je ze plaatst in de halfschaduw.

Voorbeeld Sneeuwklokje

Sneeuwbal

Een plant die zeker niet mag ontbreken in jouw tuin is de sneeuwbal. Beter bekend als de viburnum. Deze sneeuwbal bloeit in de winter of in het vroege voorjaar. Daarnaast heeft deze plant een heerlijke geur. De bloemen zelf zijn vaak wit of lichtroze en hebben een bloemachtige vorm. De vogels eten graag de kleurrijke bessen. De sneeuwbal heeft nauwelijks verzorging nodig. De plant doet het goed op vrijwel elke grondsoort, desondanks heeft het wel een voorkeur voor zure, humusrijke grond. Hij kan op een beschutte plek groeien, dus als je hem in je tuin wilt planten, zorg er dan voor dat hij naast iets staat dat hem tegen de kou beschermt.

Japanse sierkers

Een leuke manier om de inrichting van jouw tuin nog sfeervoller te maken is het planten van de Japanse sierkers. Het is belangrijk dat je de Japanse sierkers op een zonnige en beschutte plek neerzet. Dit zorgt voor de meest uitbundige bloesem. De Japanse sierkers begint vaak in november tot maart te bloeien. Het is zelfs mogelijk dat deze plant doorbloeit tot april. De Japanse sierkers zorgt voor veel sfeer in een tuin, door de fijne witte of roze bloempjes. De hoogte van de Japanse sierkers kan tot wel acht meter hoog worden. Een voordeel van de Japanse sierkers is dat het niet veeleisend is wat betreft de grondsoort. Let wel op: de grond mag niet te nat zijn. Een ander voordeel van de Japanse sierkers is dat deze sterke bomen weinig onderhoud vraagt. 

Er is dus genoeg inspiratie om een tuin in te richten naar jouw smaak. Je kunt de tuin weer een uitnodigende uitstraling geven door deze 10 soorten planten voor in de tuin. Op zoek naar de beste plantenbakken voor buiten, zodat jouw planten langer mooi blijven? Lees dan snel verder.

Recente blog artikelen

Een ecologisch verantwoorde schutting

Wil je een schutting die ecologisch en verantwoord is? In dit artikel lees je precies waar je dan op moet letten. Lees snel verder en kies voor een verantwoorde schutting.

Verlichting voor je fietsenberging of overkapping

Wil je je overkapping gezellig maken? In dit artikel lees je alles over sfeervolle verlichting voor in je berging of overkapping. Lees snel verder en ontdek meer.

Moderne trends in stucwerk

Op zoek naar moderne trends in stucwerk? In dit artikel lees je alles over de modernste en nieuwste trends in stucwerk. Welke trend vind jij het mooiste?